Luigi Giussani, A-ți da viața pentru lucrarea Altuia

A-ți da viața pentru lucrarea Altuia

Îngrijit de Julián Carrón
Luigi Giussani2022
Pages: 114

A-ți da viața pentru lucrarea Altuia cuprinde lecțiile și dialogurile lui don Luigi Giussani din timpul Exercițiilor spirituale ale Fraternității Comunione e Liberazione, care au avut loc între anii 1997 și 2004.
Autorul ne arată, cu o mare intensitate de reflecție, cum, în cultura vremurilor noastre, s-a produs o separare între sensul vieții și experiență. Chiar și acolo unde Dumnezeu continuă să apară, el nu mai este conceput ca sens al vieții, ci ca o „ființă” care nu are legătură cu acțiunea omului; în același fel, realitatea este golită de sensul ei și de rolul ei de semn.
În strânsă legătură cu acest aspect se află reducția creștinismului la etică sau la un simplu discurs religios: este propus un Cristos fără Biserică, fără trup în istorie și, astfel, „experiența pe care omul o trăiește în privința lui Cristos este lipsită de posibilitatea verificării contemporanității sale, adică de adevărul lucrurilor pe care El le-a spus despre sine”.
Așadar, de unde se poate reporni? De la uimirea față de evenimentul unei întâlniri cu o prezență umană plină de atractivitate – în care Cristos se lasă experimentat, în viața Bisericii – în fața căreia ia naștere întrebarea: „Dar cum poate omul acesta să fie așa?”.